Arabische corruptie à la sauce Hollandaise

Willem-Alexander ontvangen in Saudi-Arabië

We hebben het hier niet over de Franse cuisine, helaas. Het gaat over wapendeals tussen de Westerse en Arabische wereld met miljarden aan oorlogsspeelgoed en miljoenen aan persoonlijk zakgeld. Concreet gaat het om een van de grootste geheime wapendeals aller tijden uit 1985, de Al-Yamamah deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië. Daar is een briljante film over gemaakt Shadow World, die gister te zien was bij de VPRO. In ruil voor olie en geld leverde het Britse BAE Systems allerlei wapentuigen waaronder voornamelijk straaljagers, aldus Andrew Feinstein, een befaamd corruptiedeskundige met speciale interesses en expertise in Saoedi-Arabië. Wat doet dat nou, zo’n dealtje? Ongeveer 43 miljard Britse pond sterling, waarvan een geschatte 6 miljard aan steekpenningen. Want grote zaken met grote mensen gaan zelden zonder zakgeld. Zeker niet met Saoedi-Arabië.

Britse prime-minister Thatcher en Koning Fahd in 1985

Hoe is Nederland daar bij betrokken? Human maakte er een pikante reportage over. Allereerst heeft ons land een lange geschiedenis met dit Arabische schiereiland. Eind 19e eeuw kwamen veel islamitische pelgrims uit Nederlands-Indië op bedevaartstocht naar deze toen nog straatarme zandbak. Mensen onder Nederlands koloniaal bestuur, waar de Nederlandse overheid dus ook een zekere verantwoordelijkheid voor had, volmaakten hun tocht naar Mekka of Medina. Zij werden onder andere geholpen bij hun bedevaarttochten doordat de Nederlandsche Handelsmaatschappij, voorloper van ABN Amro, er de allereerste bank stichtte. De Saudi-Hollandibank (SHB) bestaat vandaag de dag nog steeds.

Bron: http://www.panoramio.com/photo/49446540

Saudi Hollandi Bank (SHB)

Dat was slechts het begin van zeer intensieve betrekkingen tussen het Nederlandse en Saoedische koningshuis. Ook bouwbedrijven konden in Saoedi-Arabië aan de slag om wegen, bruggen en gebouwen op poten te zetten. Zo ook Ballast Nedam. Nadat de Saoedi’s een wapendeal hadden gesloten, moesten de Saoedische vliegvelden uitgebreid wor

Ballast Nedam

den om de aangeschafte straaljagers te kunnen stallen. Dat project wilde Ballast Nedam wel aan. Zij wisten immers precies hoe je zo’n betonklusje kan vergaren: $331 miljoen in steekpenningen aan het Saoedische koningshuis, keurig netjes via een schaduwboekhouding. Het mooie van een schaduwboekhouding is dat er schuilnamen gebruikt worden om juridische straffen te ontlopen. Hoe werden de inmiddels allebei overleden koning Fahd en kroonprins Abdullah bij de boekhouders van Ballast genoemd? Bassie en Adriaan! Je moet het maar durven: het Saoedische koningshuis vergelijken met een clownsduo. Hoe dan ook werd er volgens de FIOD van de 331 miljoen US-dollar $316 overgemaakt naar een bedrijf in Liechtenstein op naam van Al Waleed bin Telal Al Saud. Hij wordt in de boekhouding van Ballast niet voor niets ‘tijger’ genoemd, want dit is de zakenmannen aller zakenmannen. Hij kreeg ooit een schamele startlening van 30.000 van z’n vader en bouwde dat uit naar zijn huidige imperium dat zo’n 16 miljard dollar waard is, waarvan een deel in 40% van de aandelen in de op één na grootste Amerikaanse bank Citigroup. Ballast blijkt trouwens sowieso niet vies van corruptie, aangezien ze vandaag nog opdoken in een ander strafrechtelijk onderzoek naar een Midden-Amerikaans project dat het daglicht ook maar moeilijk kan verdragen. Uit de publicatie van Human blijkt dat de FIOD werkelijk koste noch moeite heeft gespaard om dit onderzoek te doen. En wat doet het openbaar ministerie onder verantwoordelijkheid van toenmalig minister Ivo Opstelten (VVD)? Ze schikt de zaak voor in totaal 17,5 miljoen euro. Met het schikken van een zaak wordt voorkomen dat alle details van de corruptiezaak op straat komen te liggen, door vooraf een dealtje te sluiten met de aanklager. Weliswaar wordt de hoogste boete geëist, maar dat is in dit geval nog geen 6% van het bedrag dat Ballast überhaupt in steekpenningen betaalde – een lachertje dus. Ook op herhaaldelijk verzoek van de rechtbank in Nederland om getuigen te kunnen horen wordt ze tegengewerkt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die een negatief advies geeft op hun verzoeken. Waarom? Vanwege “de bilaterale betrekkingen”. Nederland is simpelweg te economisch betrokken en te goed bevriend met een land dat niet uitblinkt op corruptielijstjes of mensenrechtenrapporten. En onze koning gaat er nog altijd graag op bezoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *