Asielzoekers als Speelbal van de Nederlandse Politiek

Ik flip soms, als ik iets zie op TV, iets lees in de krant of iets te horen krijg op straat. Maar dat gebeurt in een vrije samenleving. Er zijn altijd dingen waaraan je je kunt ergeren. Daar ontwikkel je een schild voor, zoals Hans Teeuwen ooit zei. Nu ben ik god zij dank ook gezegend met het feit dat ik die boosheid vaak kan omzetten in positieve energie. Vrijwel altijd. Vanochtend had ik toch weer even last van een interne explosie. Ik las namelijk dat de VVD het ingenieuze plan gelanceerd had om de Europese grenzen te sluiten voor asielzoekers. Wie? Oh, sorry: De Volkspartij voor (wiens?) Vrijheid en (welke?) Democratie. Nog geen week na de verkiezingen met zo’n mensonterend, niets oplossend en provocerend voorstel komen: ben je godverdomme besodemieterd?! Ho – daar ga ik weer.
De briljante architect van dit plan is de heer Malik Azmani. Hij wil naar eigen zeggen ‘niet langer machteloos toekijken hoe mensen dagelijks verdrinken in de Middellandse Zee’. Wat een lieverd: deze maatregelen zijn natuurlijk om de asielzoekers te helpen. Een altruïst pur sang. Bovendien vraagt hij zich af ‘waarom de asielzoekers helemaal naar Europa moeten reizen om een veilige haven te vinden.’ Nou, meneer Azmani, misschien omdat buiten Europa de wereld voor een groot deel in de fik staat? Het is nogal slecht vertoeven als er elke nacht een bom naast je huis valt of als je 40 kilometer door de brandende zon moet lopen om je familie van water te kunnen voorzien. Wat wij daar aan kunnen doen? Laten we eens beginnen met onze militairen terug te halen en ons vernietigende consumptiepatroon aan te scherpen. Er bloeden letterlijk mensen in Bangladesh, omdat wij elke drie weken de inhoud van onze garderobe willen vernieuwen. Er wordt en masse voedsel weggehaald uit arme landen om ons vee in de bio-industrie te kunnen voeden en onze honger naar vlees te stillen. We halen olie en andere grondstoffen uit landen waar extreem dictatoriale en militante regimes de macht in handen hebben. Voor die iPhone van jou en mij worden werknemers in China gedwongen om een contract te tekenen waarin staat dat het productiebedrijf Foxconn niet verantwoordelijk is voor eventuele zelfmoord. Moet ik nog even doorgaan…?
Goed, waar hadden we het ook al weer over. Ohja, asielzoekers. Het is bijna een scheldwoord geworden. Je hoeft t maar te noemen en iedereen heeft er wel een associatie bij. En de paradox luidt nu juist dat het enige dat we van ze weten is dat we niets over ze weten. Over wie hebben we het eigenlijk? Zet even alle delen in je hersenpan aan en denk met me mee. Asielzoekers. Dat zijn mensen. Toch? Ja, dat zijn mensen. Waar komen ze vandaan? Nou, gewoon van deze planeet, hoor. Aarde, ja. Waarom komen ze dan naar ons deel van de planeet? Waarschijnlijk niet om ons te pesten. Hun regio is er namelijk zó slecht aan toe, dat ze alles wat ze bezitten – en dat is niet veel – opgeven en inzetten voor een levensgevaarlijke reis naar een betere plek om hun leven in veiligheid te kunnen leiden. Ik hoor het je al denken: ze kunnen toch ook wat harder werken, doen wij hier ook de hele dag! Ik zal je een geheimpje verklappen: in een wereld waar de 85 rijksten evenveel bezitten als de 3,5 miljard – dat zijn negen nullen! – armsten der aarde, maakt het nogal wat uit waar je geboren wordt.
En dan nog iets. Hoe is de media er in vredesnaam in geslaagd om het asielzoekersprobleem zo te framen dat het vooral óns probleem lijkt. Als er iemand een probleem heeft, dan is het volgens mij de man of vrouw die zijn leven riskeert om op een alles behalve comfortabele tocht de Middellandse Zee probeert over te steken. En bovendien is het aantal asielzoekers dat op dit moment aan de deur klopt minder dan de helft van de aantallen in de jaren ’90.
Gelukkig hebben we de PvdA nog, want die hebben zich met dappere diplomatieke woorden tegen het voorstel geweerd. De Partij van de Arbeid is het ‘principieel niet eens’ met coalitiepartner VVD. Beste PvdA, voeg de daad bij het woord en meld de VVD dat het nu gewoon een keer klaar is. Als je écht principieel bent, laat je de regeringszetels leeg en neem je verantwoordelijkheid door je te distantiëren van een coalitiepartner die compleet zoek is. Neem van mij aan: dat doet menig sociaaldemocratisch hart weer volstromen met hoop en wellicht vertrouwen. Dat de PVV de applausmachine op volume 100 heeft gezet en de VVD van harte uitnodigt om zaken te doen, is natuurlijk geen verassing. Ik weet niet wat erger is: een partij die publiekelijk mensen diskwalificeert en daar ook naar tracht te handelen; of een partij die pretendeert voor alle burgers in te staan en daar totaal niet naar handelt. Ze zijn allebei niet serieus te nemen, maar bij de PVV valt er in ieder geval soms nog om te lachen. André Kouvel, politicoloog aan de VU, beweert dat de VVD de hete adem in de nek voelt van de PVV en andere Europese ‘anti-migratiepartijen’, die zich vaak in het liberale spectrum bevinden. Dorine Manson, directeur Vluchtelingenwerk Nederland, zegt terecht dat door de grenzen dicht te gooien er alleen maar meer en extremere risico’s genomen worden, met alle gevolgen van dien. Hoogleraar migratie en tevens directeur van het Instituut voor Sociale Geschiedenis, Leo Lucassen, trekt wat mij betreft een zeer treffende conclusie: ‘’Dat het plan op zoveel fronten niet klopt en niet kan, weet de VVD best. Wat overblijft is populisme op zijn slechtst. Je roept wat een aantal kiezers wil horen, terwijl je weet dat je het nooit kunt waarmaken. Dat zorgt op den duur voor frustratie bij kiezers, en nog minder vertrouwen in de politiek.’’
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het migratieprobleem een serieus, belangrijk en ingrijpend maatschappelijk vraagstuk. Maar voor serieuze wereldproblemen hebben we serieuze, holistische en wel overwogen oplossingen en voorstellen nodig. Geen politieke spelletjes die over de rug van de allerzwaksten in onze samenleving worden gespeeld. Dat is ronduit walgelijk. Er is maar één grens die zo snel mogelijk gesloten moet worden: de grens van dit visieloze en destructieve kabinet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *